L'entrevistaLa Paula va neixer a Barcelona un 29 de Gener del 80. Filla del conegut pintor Joan Martí, des de ben petita practica diferents esports i no va ser fins als 12 anys que els seus pares li plantegen la possibilitat de dedicar-se seriosament al golf.

Debuta l'any 2001 com a professional al Circuit Europeu i guanya dos prestigiosos campionats: l'Open d'Italia i el British Masters.
Actualment és una de les millors jugadores europees i té com a objectiu dedicar-se al circuit americà, la LPGA, on competeixen les millors jugadores del món.

 

Com és, en la vida de la Paula Martí, un dissabte qualsevol d'un campionat de la LPGA qualsevol, des de que et lleves fins que te'n vas a dormir a l'hotel?

Bé, si és un dissabte em llevaré molt contenta perquè voldrà dir que he passat el tall (només les millors classificades juguen dissabte i diumenge). Si tinc la sortida a les 11:30 em llevo a les 8, esmorço cereals i cafè i després faig una sessió d'estiraments a la mateixa habitació. A les 10 cap el camp de pràctiques a assajar tota la varietat de cops, drives, approachs, putts, etc, etc... i cap al tee de l'1. Calculem que acabem el recorregut a les 16:30 (unes 5 horetes...). Depen de les sensacions que hagi tingut al camp aniré a tirar boles o a practicar el putt, també una mica com a exercici de "descompressió". Després cap a l'Hotel, una dutxa i una altra sessió d'estiraments. Soparé a les 7 de la tarda (als Estats Units es sopa molt aviat) i al voltants de les 11, després d'haber vist una mica de tv o de llegir un bon llibre, a dormir.

En el teu primer any vàres guanyar l'Open d'Italia i el British Masters. Descriu-nos una mica el nivell actual del golf femení tant a Europa com als Estats Units, on cada cop hi jugues més.

Sincerament al Circuit Americà (LPGA) és on juguen les millors jugadores del mon, on hi han els millors campionats, la millor organització, la millor cobertura de tv i els millors premis. A Europa també es fan bé les coses, però no s'arriba la nivell de la LPGA.

A nivell amateur veiem tot sovint pares que obliguen als fills a viure al camp de pràctiques, en una clara obsessió per fabricar "Tigers". Tu que has arribat a un alt nivell, vàres tenir que sacrificar alguna cosa pel golf?

Moltes coses. Sobretot quan amb 15-16 anys veia a les meves amigues que sortien amb la colla, jo tenia que anar a practicar. I els caps de setmana igual. I per les vacances, sempre practicant.
En canvi, a partir dels 18 anys vaig tenir l'oportunitat de viatjar, de coneixer gent (recordem que a aquesta edat la Paula va traslladar-se a l'Universitat de Florida) i de fer coses que les meves amigues o noies amb aquesta edat no tenen la sort de poder fer.

Recentment vas participar a un campionat de P&P a Ordino aprofitant un Clínic que vas impartir a Andorra. Com va anar? Quin consells donaries als jugadors/es habituals de p&p?

Va ser una experiencia molt enriquidora. Van proposar-me de fer un Clínic de Golf per un grup de nens i nenes d'Andorra i els vaig dir que si encantada. M'agraden molt els nens i ens ho vam passar molt bé tots plegats.
Després van convidar-me a jugar al camp de P&P d'Ordino, un recorregut molt interessant. Vaig fer servir des del ferro 9 fins al Blaster i vaig acabar 4 sota (50 cops).
Consells? Entrenar, entrenar, i entrenar. Sobretot els cops específics de p&p i l'approach al voltant de green.

Anna Kournikova no ha guanyat ni un sol campionat de tennis, però gràcies a la seva imatge és multimilionaria. Com veus aquesta tendència a l'esport femení, la de primar el físic per damunt de la qualitat professional?

Jo la defenso. Pensa que l'Anna ha arribat a ser una de les 100 millors jugadores del mon i això no està a l'abast de qualsevol jugadora. Per aconseguir entrar al Circuit Professional necessites tenir molta qualitat i no només un bon físic. I no ens enganyem, actualment l'imatge és una part molt important a la feina, no només a l'àmbit de l'esport...

Malgrat que pertanys a l'èlit del golf, tens algun somni golfístic que realitzar (jugar amb algú, algun recorregut en concret...)?

Sense dubte, guanyar el British Open seria molt important per mi, és un campionat molt especial. I jugar, m'encantaria poder fer una volta amb en Tiger i amb en Seve Ballesteros.

Et penses seguir dedicant al Circuit Americà? Quines diferencies fonamentals hi ha entre els dos circuits?

Si, com deia abans el Circuit Americà és on hi ha les millors jugadores, els millors campionats i els millors premis i on s'ha de jugar si vols progressar en el teu joc.

Per acabar, un seguit de preguntes curtes.

El millor camp on has jugat? Turnberry,a Escòcia.

La millor companya de partida? Qualsevol del Circuit.

El millor cop? Al British Masters, al forat 18. Era el segon cop i estava a 160 metres de bandera. Agafo el ferro 5 i la vaig deixar a 1 metre de bandera. Vaig fer Eagle i vaig guanyar el campionat.

El pitjor partit de la teva vida? Recordo un forat par 3 a un camp d'Illinois (USA). Tiro a green, la bola fa backspin i rodola cap a l'aigua. Torno a tirar i la bola fa el mateix camí, a green, backspin i cap a l'aigua... Vaig tenir una sensació d'impotència total.

Has llençat alguna vegada algun pal? Bastants.Moltes gràcies per tot, Paula!

L'entrevista amb la Paula Martí es va fer al Club de Golf Sant Cugat un dimarts 20 de desembre a 2/4 de 2 de la tarda. Mentre un servidor li anava fent les preguntes, en Joan Perich feia d'improvisat fotògraf.

Vull agraïr especialment a en Joan per donar-me un cop de mà quan les meves limitades dots entrevistadores feien aigues per tots costats. També a la Paula per l'amabilitat i la infinita paciencia (t'has guanyat un parell d'admiradors per tota la vida!). I a en Xevi Corretja i al Jaume Cors, les facilitats per poder trobar un forat a la seva apretada agenda.

Si voleu coneixer més de la Paula Martí us recomano que visiteu la seva Web Oficial: www.paulamarti.com