L'entrevista



En Xavier va neixer un 2 de Novembre del 1968.

Va descobrir el mon del golf a l'estiu del 90 a Anglaterra. Es fa professional a l'any 1995 i arriba a ser el 50è del rànquing estatal. El nomenen Seleccionador Català l'any 2000.

El seu repte és aconseguir guanyar en una competició oficial l'invicte selecció irlandesa.

 

Com i quan va descobrir el P&P en Xavier Ponsdomenech?

Doncs el vaig descobrir a l'any 1991 i com molta gent va ser al P&P Solius amb en Martin. En aquell temps hi havia poca gent i ens ho passavem molt bé tot el dia jugant.

Tots tenim clar la funció del seleccionador en esports com el futbol, el bàsquet o el handbol. Explica'ns el teu paper com a seleccionador en un matx internacional (funcions, responsabilitats, decisions, etc, etc...)

Les funcions que tinc com a seleccionador en un campionat són les de controlar el que passa en els partits i tot el que pugui afectar als jugadors, com l'estat del camp, la tàctica a seguir i sobretot l'estat mental del jugador en funció de com vagi el partit. En partits Matx-Play de parelles o individuals faig l'alineació i els col·loco en funció del partit. Amb l'actual sistema de selecció tinc més marge de maniobra ja que abans quasi em trobava els equips fets i ara puc treabllar molt més amb els jugadors.

Per poder jugar a la Selecció l'ACPP-UCPP estableix una sèrie de condicions prèvies com la classificació al Rànquing i als diferents Campionats de Catalunya. Imagina't que tinguessis la potestat de crear el teu propi sistema de selecció...

El primer que faria seria triar únicament jugadors que tinguessin el costum de jugar amb el tee, ja que quan anem a jugar a Holanda, Irlanda o qualsevol altre país ens trobem que hem de jugar quasi obligatòriament amb el tee. Això és degut a que fora de Catalunya no tenen estores com les dels nostres camps sino que les sortides estan situades sobre superficies molt dures (tipus ciment) on has de jugar des del tee forçosament. Perquè ho dic? Doncs perquè ja fa molt temps que avisava que si el jugador amb aspiracions de jugar a la Selecció no recapacitava i s'acostumava a jugar sobre el tee arrivaria un dia que selccions com Holanda ens guanyarien, tal i com va passar al darrer Europeu.

Sembla que el P&P a nivell europeu està experimentant un creixement important a nivell de jugadors i d'organització. Al mateix moment sembla que el Golf (i no només l'espanyol) comença a fixar-se en el P&P. Com veus el futur d'aquest esport a mitjà termini i com creus que encaixa Catalunya en tot aquest projecte europeu?

Si no hagués estat per Catalunya, no crec que el p&p estigués al nivell que està. La manera de fer dels catalans ha contribuït en gran part a que aquest esport es faci gran i tingui identitat pròpia. D’aquí en endavant, com ha passat amb el hoquei patins, quan es posen els politics es perd el tarannà esportiu. Passi el que passi, vagi on vagi, quan em preguntin de on soc sempre diré que soc “from Catalonia”.

Irlanda ens porta uns anys d'avantatge a nivell esportiu, però no tant a nivell d'organització. El model català ha estat un èxit a nivell empresarial que hauria de fer obrir els ulls als seus colegues europeus. Com és doncs que Europa s'inclina més per un model irlandès (mides EPPA) que no per les catalanes? Creus que és un handicap per les aspiracions esportives de Catalunya?

No sabria dir-te si el model català ha triomfat més gràcies al tipus de recorregut o per la bona feina feta per les diferents Juntes Directives amb en JM Anzizu al capdavant. La figura d'en Josep Maria crec que ha estat importantíssima per consolidar el P&P català entre nosaltres.
Esportivament si que ens perjudica i cada cop anem endarrera. A mi personalment m'agrada molt el model irlandès i holandès, crec que esportivament és molt divertit jugar el p&p que juguen ells.

A finals de març es celebrarà la segona edició del Campionat del Mon de P&P i aquesta vegada Irlanda hi serà present. Creus que tenim possibilitats reals de conservar el títol aconseguit a Chia? A part dels irlandesos, quina creus que serà la selecció a seguir en aquest Mundial?

Serà difícil conservar el títol, però tenim l'avantatge que juguem a casa i la manera de jugar nostra a Teià ens pot afavorir, sobretot els greens que són més grans que a la resta d'Europa.

A part d'Irlanda? Holanda no em fa tanta por en un camp català pel que t'he explicat abans, pels greens principalment. S'ha de seguir a Andorra per si venen amb jugadors de golf i Anglaterra que també estan apretant fort.

Tornem al nostre país. Si finalment s'aconsegueix fer realitat la Federació de P&P, creus que afectarà a l'actual estrauctura del P&P català o que continuarem igual que fins ara amb l'afegitó de "Federació"?

No crec que canvii gaire res, sincerament. Continuarem igual com ara. Com t'he comentat abans jo de temes polítics no hi entenc.

A nivell personal, fa pocs dies vas aconseguir la targeta per poder participar al Circuit Professional de Golf Peugeot (antic Oki). la veritat és que es tracta d'un èxit espectacular pel golf de les comarques gironines. Com van anar les proves classificatòries i que vas sentir quan vas veure que havies aconseguit la targeta?

Personalment molt satisfet, ja que feia 8 anys que no jugava per l'accident que vaig patir a l'ull, i ha estat un camí ple de sacrifici i molt emocionant. Ara s'ha de veure com anirà al Circuit i si puc aconseguir mantenir el mateix nivell d'exigència que he necessitat tot aquest temps que he estat entrenant.



L'entrevista amb en Xevi es va fer a Blanes a finals de febrer. Us puc assegurar que tenim un seleccionador d'un nivell esportiu i humà excel·lent. Per molts anys!
Vull agraïr molt especialment a en Lluís Martínez, gerent i propietari de Pitch&Pro (www.pitchandpro.com) que ens va cedir les seves instal·lacions per poder realitzar aquesta entrevista.