L'entrevistaEl Sr. Rafel Niubò i Baquè va neixer a Barcelona un 8 d'Octubre del 1956.
Va practicar ja de ben jove el handbol on va destacar a l'Hospitalet i fins i tot va arribar a formar part del segon equip del FC Barcelona. Sempre s'ha implicat de forma directa en diferents moviments associatius de caire esportiu.

Vinculat políticament a ERC, va ser President de la Federació a la demarcació de Barcelona des del 1999 fins a finals del 2003. El 2 de gener del 2004 és nomenat Secretari General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya.

 

Estem en plena negociació del nou Estatut i sembla que s'acabarà aprovant amb l'actual redactat. Ens pot avançar en quina manera afectarà a l'esport català en general i el p&p en particular?

La situació de l’esport català no té perquè canviar gaire, perquè al país podem presumir de tenir un esport amb prou força per ell mateix per no dependre de com acabi aquest tema. En qualsevol cas, espero que si hi ha un canvi sigui en positiu.

El P&P català té, des de la seva creació, una estructura i organització independents de la resta de l'Estat i és membre fundador de l'EPPA, l'organisme que regula el P&P a nivell europeu. Des de la Secretaria General, creuen que al P&P li pot passar el mateix que al Hoquei?

No ho crec. No podem pensar a construir res pensant que ens pot caure un test al cap. Com en molts aspectes de la vida, no hem de ser pessimistes abans d’hora ni podem estar preocupant-nos de si les coses ens aniran malament.

En un primer moment es va crear l'ACPP, associació privada de la que formen part els propietaris dels camps de P&P de Catalunya. Sembla ser que l'intenció de l'ACPP és transformar-se en Federació. Ens podria explicar les principals diferències entre una organització i l'altre i en què afectarà a l'aficionat?

Una associació de propietaris és una entitat que vetlla pels interessos dels seus membres, en aquest cas propietaris de camps. Per contra una Federació esportiva és una entitat d’utilitat pública que vetlla per l’esport, els seus practicants i les entitats que en formen part.

El P&P és un esport que en poc més de 15 anys d'existència ha aconseguit créixer de forma espectacular, tan en nombre de camps (més de 30) com en associats (més de 13.000 i el doble de practicants puntuals). Cada any es celebren més de 700 campionats repartits arreu dels camps catalans i, a nivell internacional, sempre hem estat al capdavant dels Campionats Europeus i Mundials. Malgrat aquestes dades espectaculars, que ja voldrien per ells altres modalitats esportives, la presència del P&P als mitjans de comunicació és practicament inexistent. Quin creu vostè que són els motius d'aquesta discriminació per part dels mitjans?

Els mitjans de comunicació no discriminen els esports, només ofereixen allò que té més gent interessada i que, per tant, té més mercat. Cal treballar per guanyar espais en els mitjans, però des de la col·laboració mútua i oferint quelcom interessant.

Altres esports amb menys participació i activitat competitiva que el P&P reben el suport i l'ajuda, en més o menys mesura, del govern de la Generalitat. Quins condicionants s'han de donar per què hi hagi una col·laboració més estreta entre el P&P i l'Administració catalana? Parlem de difusió del P&P a les escoles, de programes específics destinats als joves, a la gent gran, etc, etc...

El Govern de la Generalitat, mitjançant el Consell Català de l’Esport, col·labora estretament en funció de les disponibilitats pressupostàries amb el conjunt del moviment federatiu, actualment més de 65 federacions. Els condicionants per col·laborar més estretament no són altres que trobar projectes comuns que ens ajudin a desenvolupar les línies d’actuació que tenim marcades actualment.

Com dèiem abans, l'esport de P&P està format per camps de titularitat privada. Hi ha previst davant l'èxit del P&P la creació d'algun camp de titularitat pública, tal i com existeix al Golf?

S’està treballant amb algunes administracions per tal d’aconseguir espais públics, però si alguna cosa tenen els camps actuals de P&P és el seu caràcter obert, amb formules d’accés molt similars a les que s’estableixen en altres instal·lacions esportives públiques.

Per acabar, ha tingut l’oportunitat de practicar alguna vegada el P&P? Què li ha semblat?

Sí, l’he practicat algun cop al camp de Vallromanes per que em queda a prop de casa. M’ha semblat un esport divertit.Moltes gràcies pel seu temps.

L'entrevista amb el Sr. Niubó es va fer via correu electrònic entre finals de febrer i principis de març.
Haig d'agraïr a l'actual Secretari de l'Esport i als seus col·laboradors l'Alfred Bustillo i l'Albert Mayol que trobessin un espai a la seva apretada agenda per respondre a unes questions que de ben segur seran de l'interès dels aficionats al Pitch&Putt català, i més davant dels reptes que es presenten en un futur proper (Federació, conflicte amb la RFEG, reconeixement internacional, etc, etc...).