L'entrevistaEn Narcís va neixer a Sant Gregori, comarca del Gironès i actualment viu a Cassà de la Selva.
De ben jove ha estat vinculat en moviments esportius , com en el futbol a La Salle Girona.

Va descobrir el P&P ara farà uns 7 anys gràcies a un amic que el va portar al P&P Franciac a tirar unes boles al camp de pràctiques i fa 4 anys va convertir-se en un dels primers àrbitres de P&P del país.
Actualment és el President del Comitè d'Àrbitres de la FCPP i forma part de la Comissió Esportiva de la FCPP.

 

Normalment la gent descobreix el P&P i sol jugar-hi... Com i perquè et vas decantar cap a l'arbitratge?

Farà uns quatre anys va sortir la 1a convocatòria per ser Arbitre de P&P. La meva dona va veure l'anunci a la revista Sota Par i m'ho va dir. Vaig trucar-hi i al cap de pocs dies em feien l'entrevista i un petit test. Després vàrem fer durant 3 mesos i aprofitant els caps de setmana uns cursets de Regles a Hcp1, on arbitres de la FCG ens feien les classes.
El perquè? Doncs per pura afició. El fet de poder ajudar als jugadors, de poder aclarir situacions compromeses, és la principal motivació que fa que continuui en aquest món que tot sovint no acaba de ser prou entès.

Segons la teva experiència, com definiries el nivell de coneixement de la Regles per part dels jugadors?

Justet. S'ha de dir que els darrers anys es nota una millora d'actitud dels jugadors envers les Regles i una creixent preocupació per coneixer-les cada cop més.

Què creus que s'hauria de fer per canviar aquesta dinàmica? L'idea iniciada a Roc-3 pot ser un bon senyal?

La xerrada-coloqui feta a Roc-3 va ser una experiència molt interessant i enriquidora. Vàrem reunir a uns 30-35 jugadors i amb el sistema pregunta-resposta vaig anar aclarint els dubtes que es presentaven. 3 hores seguides on van sorgir tot tipus de questions.
Crec sincerament que aquest tipus de trobades es podrien repetir en els camps que ho proposessin i la Federació s'ho estudiaria molt seriosament.

Des del punt de vista d'un àrbitre, creus que els camps de P&P estan ben marcats?

Es podria millorar i des de la Federació s'hi està treballant. En poc temps es podran veure els resultats de tot el treball que ja s'està fent a hores d'ara.

Com a àrbitre, quina és la vostra principal preocupació?

La principal preocupació i la que més ens agrada és la de poder ajudar al jugador davant d'un problema concret. A vegades el jugador es pot trobar en situacions que ell creu, per exemple, que ha de dropar amb penalitat i que després de solicitar l'ajuda de l'àrbitre hem vist que no calia la penalització per "x" circumstàncies... Aquesta és la principal satisfacció que pot tenir un àrbitre, la d'ajudar i estar al costat del jugador.

Posem un cas pràctic: el típic cas d'un conflicte en un grup de joc. Com recomanaries que s'actués?

Inmediatament dir-ho al jugador que ha fet l'infracció, explicant-hi el que ha fet malament. Si no hi està d'acord, al final s'exposa al Comitè de Competició i aquest decideix.
Reconec que davant d'aquestes situacions desagradables es pot crear un "ambient carregat" i que pot arribar a espatllar una bona jornada de P&P. Però davant això hem d'actuar fermament i amb "tolerància 0".
Hem de pensar que no només afecta la grup sino que afecta a la totalitat de jugadors que participen al campionat.

Ens pots definir quina és la funció de l'àrbitre en un campionat de P&P?

L'àrbitre és la persona designada pel Comitè de la prova per seguir i ajudar al bon desenvolupament de la competició. I per solucionar dubtes i aplicar el Reglament. Voldria deixar ben clar que l'àrbitre està al costat del jugador i que la seva actuació pot ajudar a estalviar-nos cops. Hem d'oblidar-nos de la idea de "l'arbitre sancionador", de la figura negativa i repressora... Un àrbitre l'hem de veure com a un company de joc al que li podem demanar consell sobre un dubte de regles, sobre la forma de procedir davant d'una incidència, fins i tot ens pot explicar la forma més satisfactòria per nosaltres per sortir d'un maldecap!L'entrevista amb en Narcís Sureda es va acabar de fer a Girona a principis de març.
Durant una mitja hora aproximadament vàrem "arreglar" el mon del P&P i vaig tenir també l'oportunitat de descobrir a una persona que està en el mon del P&P per autèntica vocació de servei.
En Narcís i tots els seus companys lluiten diàriament contra el tòpìc arbitral i mica en mica aconsegueixen anar tombant els perjudicis que encara hi ha sobre una figura cabdal pel bon desenvolupament del joc, la figura de l'àrbitre de P&P.